6

Photoshopguide #3 Ögonfärger

Posted on 19th oktober 2010

Det finna många olika sätt att ändra ögon i Photoshop, och här delar jag med mig utav ett av de många sätt jag brukar använda mig av!

purplegreenbluered

Steg 1

Först av allt, så använder jag Adobe Photoshop CS5 på engelska, så jag kan inte de svenska motsvarigheterna, men om ni kollar på bilderna så är symbolerna för de olika verktygen desamma, så det är inga problem!

Öppna  bilden med ögat som du vill ändra. Det kan vara en ansiktsbild, eller en närbild på ett öga, som jag kommer använda här. Högupplösta bilder är varmt rekommenderade eftersom det blir snyggast då.

Step 2

Nu ska vi markera själva irisen i ögat, vissa gillar att maskera ögat, men jag föredrar att använda  Eliptical Marquee tool(M). När verktyget är markerat (intryckt) markerar du irisen såhär:

Step 3

Man måste vara försiktig med markeringen, eftersom i nuläget, om man lägger på färg,  så kommer man färga en del av ögonlocket också. Därför måste vi avmarkera den del av ögonlocket som blivit markerat. För att göra detta använder di oss av Polygonal lasso tool(L).
Håll in ALT knappen på ditt tangentbord, vänsterklicka en bit ovanför markeringen, och på ögat, precis där fransarna slutar, såhär:

Step 4

Nu, när irisen är markerad, ska vi till det roliga; att välja ögonfärg!

På botten av lager paletten klicka på ”create new fill or adjustment layer”, och sedan på ”color balance”. En tangentbordsgenväg för detta är CTRL + B.

En ruta kommer dyka upp innehållande attribut för Cyan, Magenta, och Gula, Röda, gröna och blåa färger. Lek med dessa inställningar tills du hittat den färgen du vill ha på ögonen!

Exempel:

Steg 5

Nu när vi färgat ögat på det enklaste sättet, tänker du säkert: Hmm… det ser ju inte så bra ut…
Så nu ska vi blanda in och göra färgerna djupare, genom att ändra ’blending options’ för det lagret till ”Overlay”:

Lek nu med Color Balance igen, det enklaste sättet är att dubbelklicka på miniatyrbilden i Color Balance lagret, bilden med cirkeln och triangeln.

Och det var allt!
Hoppas ni gillade denna guide, och ifall ni använder er utav denna tekniken får ni gärna hojta till och visa mig vad ni gjort!

purplegreenbluered

Bilder lånade av http://dewaldhein.com, översatt utav mig

Discussion

 1. Fan vilken bra guide! Tack för att du delar med dig:)

 2. jasmine

  gud vilka fina färger! vill ha såna linser :O :D
  häftigt också med fräcka sminkningar till <3

 3. awesome!

 4. Johanna

  Tack så mycket! Var väldigt hjälpsamt :)

 5. Jag prövade det i GIMP. Det blev inte så lyckat då, men du kan kolla på http://www.klokrita.blogg.se

 6. Tack så himla mkt! Har använt ett annat sätt jätte länge, och det blev aldrig bra! Bet här var mkt bättre :D

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *